expert-panel-hero-banner

Een verslag over het Expertenpanel van The British School of Brussels

Een verslag over het Expertenpanel van The British School of Brussels (BSB)

NIEUWS 27 FEBRUARI 2019

Een van de belangrijkste drijfveren voor het gesprek van het Expertenpanel van The British School of Brussels op 12 februari 2019 was ervoor zorgen dat jongeren, hun ouders en werkgevers correct worden geïnformeerd over de rol van artificiële intelligentie (AI) en de gevolgen ervan voor toekomstige werknemers. Het evenement werd georganiseerd in het kader van Engagementsprogramma voor werknemers van BSB dat jongeren de mogelijkheid biedt om in contact te komen met professionals van alle achtergronden en sectoren. Het gesprek was gericht op toekomstige werknemers, de bedrijfswereld en ouders en stelde het publiek in staat om te ontdekken hoe deze veranderingen hen zullen beïnvloeden.

Het panel, dat werd georganiseerd in samenwerking met de Britse en Amerikaanse Kamers van Koophandel, herinnerde ons eraan dat hoewel we vaak enge koppen lezen met de vraag ‘Zullen robots onze banen stelen?’ de vooruitzichten over het algemeen positief zijn. Zoals we hebben gehoord, wordt AI al elke dag gebruikt. Onze zoekopdrachten op Google of de aanbevelingen die we krijgen op Netflix of Spotify zijn hier goede voorbeelden van.

In het algemeen maakte het gesprek duidelijk dat naarmate de automatisering vordert, het de meest mensgerichte vaardigheden zullen zijn die het meest waardevol worden.

De algemeen directeur van de Britse Kamer van Koophandel, Glenn Vaughan, maakte deel uit van het Expertenpanel. Het panel besprak het verslag ‘Jobs Lost, Jobs Gained: workforce transitions in an age of automation’ (Jobs verloren, jobs gewonnen, personeelswijzigingen in het tijdperk van automatisering) uit 2017 van McKinsey Global Institute en gaf hierbij een onschatbaar inzicht voor toekomstige werknemers. De leerlingen van BSB werden vergezeld door jongeren van andere lokale scholen, ouders en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven uit heel Brussel.

Hoofdspreker Jacques Bughin, Directeur van MGI en co-auteur van het verslag, bracht een duidelijke boodschap: in plaats van bang te zijn voor deze nieuwe technologie en zich zorgen te maken over de banen die zouden kunnen verdwijnen, is het beter om deze nieuwe ontwikkelingen als kansen te zien en ze allemaal te grijpen. Jacques was ervan overtuigd dat de banen van vandaag zullen veranderen en evolueren, zoals in het verleden is gebeurd, en dat het aan ons is om te bepalen hoe deze veranderingen zich zullen ontvouwen.

Catherine Stewart, Senior Advisor bij Interel Group was duidelijk dat er nog steeds manieren zijn om de automatiseringstrend voor te blijven. Machines en AI boeken vooruitgang met cognitieve taken met betrekking tot het geheugen en het leren van nieuwe informatie, maar ze missen onze sociale vaardigheden en emotionele intelligentie. Het advies van Catherine aan toekomstige en huidige werknemers is “leer duidelijk, constructief, creatief en aanpasbaar te zijn, leer luisteren en op een positieve manier uit te dagen” om het goed te doen.

Angela Dong, Senior Vice President Human Resources, Research & Innovation, Solvay, is uit de eerste hand getuige van de overgang van AI, en adviseerde het publiek dat eigenlijk niet iedereen de mogelijkheden van AI en nieuwe technologie moet beheersen; om op te vallen moet u begrijpen wat het u kan helpen bereiken.

Melanie Warnes, schoolhoofd en CEO van The British School of Brussels, rondde het panelgesprek af door akkoord te gaan met de andere panelleden dat de manier waarop toekomstige werknemers met elkaar omgaan, van mens tot mens, van cruciaal belang zal zijn. Melanie wees er ook op dat vaardigheden en emotionele intelligentie een belangrijk aandachtspunt zijn van het onderwijs van BSB en dat het voor scholen van vitaal belang is dat leerlingen de vaardigheden kunnen verwerven die zij in de toekomst nodig zullen hebben om succesvol te zijn.

Hoewel automatisering aan een opmars bezig is, was het belangrijkste bericht een positieve instelling te hebben – robots zullen ons nog niet verslaan!

‘De toekomst is niet voorspelbaar, deze moet worden gevormd’ – Jacques Bughin


Back to Top