201804_bsb_034

British School of Brussels Voices 2018

De nacht van “let freedom reign"

NIEUWS 23 APRIL 2018

Op vrijdag 13 april organiseerden de leerlingen van de British School of Brussels (BSB) in de Warandepoort in Tervuren een prachtig evenement voor het grote publiek onder de naam “Let freedom reign” (Laat vrijheid heersen)..

Een publiek van meer dan 300 ouders, genodigden uit de gemeente Tervuren, oud-leerlingen van de BSB en leden van de lokale gemeenschap beleefden een geweldige avond van diepzinnige toespraken en ontroerende muzikale optredens. Deze herdachten de 50ste verjaardag van overlijden van Martin Luther King en het einde van de Grote OorlogJr. 1914-1918.

Onze jongste spreker was nog maar tien jaar oud en sprak zelfverzekerd over slavernij. Twintig studenten spraken vloeiend en zonder notities, omdat ze zo gepassioneerd waren over hun onderwerp. De toespraken waren allemaal verschillend: over “de kracht van vriendelijkheid”, “liefde discrimineert niet”, “vrijheid van meningsuiting is de basis van een vrije samenleving”, “de theoretische mogelijkheid van eeuwig leven en de negatieve gevolgen”, “het is slechts raketwetenschap” en “het einde van het kapitalisme”. Allemaal uitdagende onderwerpen, zelfs voor volwassen mensen.

In de tweede helft van het programma herdachten we het einde van de Grote Oorlog. Er werd gesproken over onderwerpen als “patriottisme en propaganda als getuige”. Er werd ook nog een gedicht in het Engels en Nederlands voorgelezen door de studenten Thijmen en Jasmine (geschreven door Wilfred Owen) getiteld ‘Mental Cases’ (Mentale gevallen). Daarna was er een doordacht en ontroerend verhaal geschreven door BSB-student Julie, getiteld ‘6 oktober 1917’. Het was een origineel verslag in het Nederlands over het leven van een soldaat in de loopgraven en de gruwelijke dingen die hij tegenkwam.

We mochten BSB Trustee H.K.H. prinses Claire en haar dochter H.K.H. prinses Louise verwelkomen als gasten in het gezelschap van burgemeester Jan Spooren en andere gemeenteraadsleden van Tervuren. Ze waren enorm onder de indruk van de kwaliteit en de inhoud van de voorstelling en waren verbaasd over het zelfvertrouwen en professionalisme van de studenten.

Proficiat aan alle sprekers en muzikanten die hebben opgetreden en hartelijk dank aan de studenten uit het secundair die het hele evenement hebben georganiseerd met de steun van het onderwijzend personeel.

Wij willen ook onze gulle theaterbezoekers nog eens bedanken. Zij hebben € 568,67 gedoneerd tijdens een collecte na de show ten voordele van het Belgische Rode Kruis. We kozen voor dit goede doel omdat we hun werk in het verleden tijdens de Eerste Wereldoorlog en hun voortdurende steun aan de slachtoffers van huidige conflicten, heel erg op prijs stellen. De cheque zal op donderdag 26 april op de school worden overhandigd aan vertegenwoordigers van het Rode Kruis.

 

Afgebeeld van links naar rechts: Bram Peters (gemeenteraadslid Tervuren), Gary, H.K.H. prinses Claire, H.K.H. prinses Louise, Neil, Jan Spooren (burgemeester Tervuren) 

Blijf op de hoogte van nieuws en evenementen aan de BSB via InstagramFacebookTwitter en LinkedIn.


Back to Top