hero-news-pl-symposium

Learning Symposium 2018

Samen leren, inspirerend succes

Neuws 15 November 2018

“Creativiteit ontstaat wanneer mensen met verschillende invalshoeken, vaardigheden en kennis hun ideeën combineren tot iets nieuws.”*

Voortbouwend op onze professional Learning Days van oktober 2017 rond ‘Collaborative Learning: samen leren, inspirerend succes’, hebben onze 11 Professional Learning Partners vanuit verschillende rollen binnen BSB gewerkt aan een ambitieus, innovatief en doeltreffend Professional Learning Symposium op donderdag 25 en vrijdag 26 oktober 2018:

Verbinden, samenwerken, creëren: het feest van leren

Het unieke evenement van dit jaar, ontwikkeld in functie van de doelstellingen van vorig jaar, heeft als doel om alle personeelsleden uit te nodigen om goede praktijken te delen, tijd en ruimte te geven om na te denken en collega’s autonomie te bieden om hun ontwikkeling aan te passen volgens hun behoeften, grenzen een beetje te verleggen om het leren van leerlingen in alle fasen van het onderwijs te ontwikkelen, aangezien we samenkwamen als één school, één organisatie, verenigd in zijn leren.

Een krachtig begin en integraal onderdeel van het symposium van dit jaar was de actieve betrokkenheid van onze leerlingen. Bijna 40 van hen namen deel aan de Professional Learning Days: ze openden ons symposium, spraken in de keynotepresentatie over hun leervoorkeuren, en gaven sessies voor personeel over ‘The Use of One-Note’, ‘Effective Student Leadership’, ‘The Year 10 Student Project: Barriers to Learning and The Value of Round Table/ Outside Speakers From Student Perspectives’. Ze boden technische en administratieve ondersteuning tijdens het evenement en namen de rol van verslaggevers op zich om onmiddellijk feedback en reflectie over ons leren te verzamelen. Dit waren de eerste stappen als school om de leerlingen rechtstreeks te betrekken bij het professioneel leren voor het personeel.

Dit jaar hebben 56 van onze BSB-collega’s uit het onderwijs en operationele rollen zich vrijwillig ingezet om sessies te leiden over de thema’s van: Leadership, Exploring Practice, Tools for Learning, Effective Learning en Voices met als doel te verbinden, samen te werken en te creëren, geïnspireerd door onze begeleidingsverklaringen.

Om een indruk te geven van de twee dagen, enkele voorbeelden van de gehouden sessies: ‘Learning To Coach Colleagues’, ‘Enhancing Learning With Green Screen’, ‘Understanding More About Dyspraxia’ en ‘A View Behind The Scenes Of The Maintenance Team’.

Een ander nieuw onderdeel dit jaar waren de bijna 20 gasten die we hebben uitgenodigd, afkomstig van gelijkgestemde instellingen, met als doel ons denken met respect uit te dagen en onze rijkdom aan interne expertise te combineren met externe ervaring om een kennisbank te creëren die groter is dan de som der delen. Op deze manier uitgedaagd worden in ons leren vereist vertrouwen, moed en veerkracht, het is niet altijd gemakkelijk om open te staan voor collega’s en feedback te krijgen, maar zolang er genoeg respect en vertrouwen is, zijn we in staat om nieuwe perspectieven te delen, creativiteit te stimuleren, ons leren te verdiepen en capaciteit op te bouwen.

Een sterke gedurende de twee dagen was er een van respect en autonomie. Er was een verwachting van het personeel en de leerlingen om na de sessies na te denken en verantwoordelijkheid te nemen voor hun leerproces; in wezen nam ieder van ons uit de dagen dat we in hen investeerden.

Tijdens een gesprek met een groep leerlingen van ons Year 13 over de twee dagen merkten ze op dat ze in eerste instantie nieuwsgierig en enthousiast waren over “het betreden van de wereld van hoe leerkrachten op zulke dagen zich bijschoolden”. Ze ervoeren veel meer “opwinding in de sfeer” dan ze hadden verwacht en merkten op hoe “zorgzaam en ondersteunend BSB-personeel voor elkaar was”. Ze reflecteerden persoonlijk over hoe “het geven en ontvangen van uitdagende feedback een belangrijke levensvaardigheid was” en het belang van een “groeimindset” om op tegenspoed te reageren. Het is duidelijk dat de perspectieven van de leerlingen verhelderend waren en dat er meer werk moet worden verricht om hun capaciteit als actoren van verandering uit te bouwen.

Bekijk onze video YouTube

 

 

* Leadbetter, C. (2008) We-Think: Mass innovation, not mass production. Profile Books, London.


Stay up-to-date with news and events at BSB via InstagramFacebookTwitter and LinkedIn.


Back to Top